FOLYAMATFEJLESZTÉS

A biztonságos munkahely, a minőség, az időbeni szállítás megteremtése pénzbe kerül, költséget jelent a vállalatnak. A kihívás abban rejlik, hogyan lehet egyre csökkenő erőforrás és költség ráfordítás mellett egyszerre növelni a munkabiztonságot, a termékek és szolgáltatások minőségét a lehető legrövidebb átfutási idő mellett. A vállalatok teljesítőképessége és az ügyfelek megelégedettsége pedig a munkatársak elégedettségével, elkötelezettségével és a folyamataik működési teljesítményével arányos. A minőség ma már nem elegendő, a kiemelkedő ügyfél élmény biztosítása a cél, a vállalat minden tevékenységének az ügyfeleknek kell értéket teremtenie.

Mint tudjuk, nincs 100%-os ügyfél elégedettség, tökéletesen biztonságos munkahely, hibamentes termék vagy szolgáltatás előállítás – így mindig lehet a meglévő folyamatok esetében kiaknázandó tartalékokat találni, vagy egy merőben új folyamattal, sokkal jobb eredményt elérni. Mint ahogyan a biztonsági kultúra, úgy a folyamatos jobb eredményre törekvés és a folyamatok fejlesztése is egy viselkedés.

Vannak kézenfekvő megoldások, de ezek nem minden esetben váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Az összes folyamatképesség mutatót egy időben csak szisztematikus és strukturált probléma megoldással lehet fejleszteni, ami minden esetben eredményre vezet.

Ha követünk, és folyamatosan gyakorlunk egy ilyen folyamatfejlesztési vagy probléma megoldási folyamatot, az előbb-utóbb a szokásunkká válik, és jó eséllyel indulunk harcba a biztonság javítása és teljesítmény növelés érdekében, ahelyett, hogy egy előre elképzelt, „vélhetően megfelelő” megoldás igazolása lenne a cél.

Ilyen eszközök lehetnek az egyszerű problémamegoldó eszközök, a Lean vagy Six Sigma módszerek nyújtotta előnyök, melyeket az adott problémához megfelelően megválasztva már rövid időn belül azonnali teljesítménynövekedést hoznak. Ha tovább lép a vállalat, ezek folyamatos gyakorlásával megteremtheti a folyamatos fejlesztés kultúráját.

Amiben segíthetünk: projektek, tanácsadás, coaching

Kollégáik képzésével és segítésével, projektek irányításával, végrehajtásával, a megfelelő fejlesztési eszközök megválasztásával és tanácsadással állunk rendelkezésükre partnereinknek folyamataik, teljesítményük fejlesztéséhez. Készséggel segítünk abban is, ha nem csak projektek keretein belül szeretne eredményt elérni, hanem a vállalat működésébe szeretné beleépíteni ezeket az eszközöket és megközelítéseket.

A Lean és Six Sigma szemléletről olvasson bővebben blogunkon!